BIASET @ Simonisweb
Home     Links     Site info     Contact

Industriële Automatisering

Het bewegingsdiagram

Industriële automatisering is al een hele tijd bezig. Een van de meest onder belichte onderwerpen is het structureel oplossen van besturingsproblemen. Veel ontwerpers gebruiken een of andere beschrijvende methode zoals Grafcet, wat eigenlijk een programmeertaal is. Anderen beschrijven hun probleem in functies en vertalen die dan naar een applicatie in een van de programmeertalen. Al heel lang is er een gestructureerde methode om van een besturingsopgave naar een oplossing te komen. Deze methode, gebaseerd op de bewegingen/acties die in een machine plaats vinden, is in de beginjaren van de industriële automatisering ontwikkeld door Festo. Het mooie van deze methode is dat je start met het weergeven van de uit te voeren acties en vervolgens via een aantal stappen booleaanse formules afleid waarin het hele proces is beschreven. Op basis van deze formules kun je nu een willekeurige oplossingstechniek kiezen. Het maakt niet uit of je nu voor een relais, PLC, hydraulische, pneumatische of een combinatie van technologieën kiest. De basis voor elke oplossing zijn de booleaanse formules. Engineers hebben al heel vaak tegen mij gezegd dat dit een ouderwetse benadering van een besturingsprobleem is. Wanneer ik dan vraag of ze een moderne, nieuwe of betere methode voor mij hebben blijft het heel lang erg stil en krijg ik soms te horen dat ze het probleem analyseren en vervolgens oplossen. Dat klinkt natuurlijk wel erg interessant maar in werkelijkheid beginnen ze gewoon te programmeren en krijgen ze waarschijnlijk aan het eind van het verhaal de applicatie wel werkend maar is er niet zo heel veel structuur in terug te vinden die, in het geval van een storing, gebruikt kan worden om deze efficiënt te verhelpen.
Genoeg geschreven. Hier tref je de volgende bestanden aan:

Uitleg bewegingsdiagram Rechtsklik met de muisknop om dit bestand te Downloaden. Kies "doel opslaan als".

Uitwerkblad in A4 formaat Rechtsklik met de muisknop om dit bestand te Downloaden. Kies "doel opslaan als".

Voorbeeld met twee actuatoren zonder geheugen Rechtsklik met de muisknop om dit bestand te Downloaden. Kies "doel opslaan als".

Voorbeeld met twee actuatoren met geheugen Rechtsklik met de muisknop om dit bestand te Downloaden. Kies "doel opslaan als".

Voorbeeld met twee actuatoren met geheugen en timer Rechtsklik met de muisknop om dit bestand te Downloaden. Kies "doel opslaan als".

Meer voorbeelden volgen

Booleaanse algebra

Zodra we een oplossing hebben, de Booleaanse formules, is het natuurlijk interessant om te kijken of we met zo weinig mogelijk componenten deze oplossing in een applicatie om kunnen zetten. Zo weinig mogelijk componenten speelt natuurlijk bij een oplossing gebaseerd op pneumatiek, hydrauliek of relais techniek. Bij het gebruik van een PLC maakt het niet zo heel veel uit of er 50 of 100 regels programma moeten worden geschreven, of is ook hier enige efficiëntie anders gezegd "leesbaarheid" van de applicatie gewenst. Wanneer dat zo is moeten we kennis vergaren over het werken met Booleaanse formules. De Morgan heeft hier baanbrekend werk verricht door het vastleggen van regels die gebruikt kunnen worden om de Booleaanse formules te vereenvoudigen met als doel een systeem te creeren waarin zo min mogelijk componenten worden gebruikt. De reden hiervoor is even eenvoudig als duidelijk. Hoe minder componenten hoe betrouwbaarder de oplossing. Voor het werken met de regels die De Morgan heeft gecreëerd tref je hier de volgende bestanden aan:

Basis regels voor Boleaanse formules Rechtsklik met de muisknop om dit bestand te Downloaden. Kies "doel opslaan als".


Het is natuurlijk mogelijk om alleen de verschillende bestanden te downloaden en veel tijd en energie te steken in het doorgronden van de achtergronden hiervan. Mogelijk dat een beetje hulp in de vorm van een training u veel tijd en ergernis kan besparen. Stuur een mail aan biaset@simonisweb.nl en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om uw specifieke wensen te inventariseren zodat wij een maatwerktraining voor u op kunnen zetten. In alle andere gevallen veel succes met het gebruik van de hier beschreven oplossingsmethode.
Veel succes bij het gebruik van deze bestanden.